15.09.2000 г. – СветЪ се роди. Идеята СветЪ се роди днес.

15.09.2000 г. – СветЪ се роди. Идеята СветЪ се роди днес.

СветЪ се показа на света. Днес излезе първия брой на ученическия вестник “СветЪ”.

Спомня си Влади Христовски:

Предистория:

Имало едно време… – звучи изтъркано, нали?

Но въпреки всичко… имало едно време, а и още ги има, две момчета от София, които решили да бъдат нещо повече от връстниците си. Мислели дълго с какво да се захванат и накрая стигнали до 3 варианта – да направят TV предаване, да издават свой вестник или да станат фотографи. Дълго се двоумяли и най-накрая решили – вестник да създадат, речено – сторено.

Начало:

Беше краят на август 2000г., вече бяхме взели решението. Започнахме да го подготвяме. Усърдно работехме, давахме си взаимни съвети, вслушвахме се в идеите на околните и така на 15.09.2000г. в-к “Светъ” се появи на бял свят.

Защо “Светъ”?

Най-вече защото е в световната информационна мрежа и защото “Светъ” е наш – на нас младите. А що се отнася до “Ъ”-то накрая, то е, за да бъдем по-интересни и нестандартни, а пък и защото гл.редактор не си пада по стандартните и банални неща.

Успехи:

За изминалата 1 година в-к “Светъ” постигна доста успехи. Единият от тях бе увеличаването на екипа – постъплението на нови, млади и интелигентни хора. Друг успех беше осъществяването на връзка с читателите на в-ка. Успех беше и увеличаването на броя на рубриките. Най-новият и скорошен успех – нов дизайн и още нови рубрики.

Очаквания:

Вестникът да върви все повече и повече нагоре, редакцията му да успява да покорява нови върхове, екипа да продължава да се разраства и увеличава и ДАЙ БОЖЕ скоро в-к “Светъ” да стане печатно издание. Да имаме повече читатели и съответно повече писма от тях!

Успехи и очаквания:

Споделя Мирослав Рашев:

През изминалата 1-ва година от съществуването на вестника, екипът постигна доста успехи. В броевете бяха публикувани статии, свързани със сериозни теми като: хомосексуализма, алкохолизма, падането на визите, работата през лятото и др., които провокираха читателите и те писаха на редакционния e-mail. Писмата бяха разнообразни –мнения по темите, възгледи за живота, насърчителни думи, остра критика. Благодарим на техните автори! Всички тези писма ни помогнаха по различен начин. На главната страница имаше близо 1400 посещения, като около 20% от тях бяха направени чрез връзка от двата български портала, в които бяхме регистрирали вестника – dir.bg и gbg.bg.

Очакваме вестникът да стане още по-известен и с вашите мнения и препоръки –

по-интересен. Надяваме се някой ден да бъде четен и извън интернет пространството.

Отразени от Боян Цветков:

Вестник “Светъ” направи вече една година от своето създаване. Аз лично се присъединих към него един – два месеца след първия му брой и смея да кажа, че не съжалявам за това. От моите наблюдения мога да заключа, че вестника прогресира с всеки изминал брой и става все по-добър и професионален. Всеки с един поглед на първия и на последния брой ще си извади същите заключения. Вестник “Светъ” е като един отбор и след всеки изминал мач трупа все повече и повече опит, а когато дойде някой не толкова класен играч, той си вдига класата заедно с отбора.

Очакванията ми са, ако не излезем в печат, то поне да станем популярни и да има хора, които да ни забелязват, независимо дали ще ни се плаща или не.

Мирослав Рашев:

Вестникът е нещо, което ме кара да се чувствам по-пълноценен. Когато Влади ми предложи да му помогна да реализира своята идея, аз веднага се съгласих, защото знаех, че вестникът ще ми помогне да задоволя желанието да оставя нещо зад себе си. Смятам, че ние учениците се нуждаем от някаква извънучебна дейност, която да ни разнообразява и развива като личности. Вестникът е плод на труда на целия екип и всеки път, когато завършим даден брой, макар и с малко закъснение, ние се радваме, защото смятаме, че сме обогатили интернет пространството.

 

Боян Цветков:

Когато разбрах за вестника от Миро, се сетих за един мой, така да се каже, вестник от миналото, който списвахме заедно с един бивш съученик. Предложението на Миро да пиша спортната страница на вестника, за мен беше като сбъдната мечта, защото по принцип се интересувам от спорт и водя статистики за всяко по-голямо изминало събитие. Освен работата, във вестника се запознах с много невероятни и интересни хора, между които и с много красиви момичета.

 

Ралица Русева:

Чрез “Светъ” опознавам себе си и другите,

чрез “Светъ” разтоварвам чувства.

Чрез “Светъ” търся нови приятели,

чрез “Светъ” изявявам себе си.

Очаквам “Светъ” да завладее света.

 

Владимир Христовски:

Вестник “Светъ” е една сбъдната мечта за мен, мечта, която никога не съм предполагал, че ще се превърне в реалност. Но и чудеса стават на този свят. Вестникът не е въображаем, а съвсем истински и това стана благодарение на моя приятел и уеб дизайнер МИРОСЛАВ РАШЕВ, на който винаги ще му бъда признателен. Какво очаквам за вбъдеще ли?

Успехи и излизане на в-ка ни в печат, защото повярвайте ми – ЗАСЛУЖАВА ГО! Казвам го не защото е мой, а защото вестникарският пазар и младите хора се нуждаят от такова издание като нашето – културно-развлекателно, приятно, четивно и винаги в час с новостите във всяка сфера.

Друго….

Нови читатели, много писма от вас и нови стойностни и интелигентни млади хора, които евентуално да станат наши колеги.

Друго…, не ми остава освен да се помоля за благоденствието и просперитета на изданието ни и за здравето и щастието на всички хора по света.

 

Миряна Брадева:

За младите хора в днешно време почти няма перспектива за осъществяване на целите и мечтите, които преследват. Талантът им не се оценява. Във вестник “Светъ” аз видях капка надежда за реализация на моите мечти. А те са нужни на обществото (мечтите на младите) с идеите си, с плановете си за бъдещето със съвременното си мислене. Когато разбрах, че имам възможността да бъда част от един страхотен екип, създаден от млади, талантливи и амбициозни хора, повярвах, че мога да бъда полезна, да се чуствам пълноценна и уверена в себе си, затова реших да се пробвам и да се присъединя към тях.

От вестник “Светъ” очаквам да бъде все така интересен, полезен и забавен за читателите!

Екип на в-к “Светъ”

 

X